Witam,
dziś czekoladowo-pomarańczowo :)
Składniki:
- 2 sztuki pomarańcza duża (ew. 5 sztuk mandarynek)
- 1 sztuka Czekolada tabliczka
- 0,5 szklanka śmietana kremowa 30%
- mleko
Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki.
Skórkę z pomarańczy kroimy w paski 0,5 cm
Czekoladę rozpuszczamy w małym garnku na małym ogniu z odrobiną mleka. Musimy mieszać czekoladę żeby nie przypaliła się. Pomału dolewamy śmietanę i szczyptę cynamonu (można też nie dodawać przyprawy lub dodać inną np chilli). Gdy czekolada rozpuści się to zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę wystygnie. Następnie moczymy paski skórki pomarańczy w czekoladzie i układamy naokoło talerza. przelewamy czekoladę do miseczki i dajemy wokół niej pomarańcze (można wymienić pomarańcze na inny owoc wedle upodobania)
Smacznego
Mniam ale mi narobiłaś ochoty
OdpowiedzUsuń