Grufee
czyli gruszki zatopione w karmelowym morzu na cieście kruchym. Na
wierzchu bita śmietana z białą czekoladą i orzechami.
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 tabliczka czekolady
Mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i siekamy wraz z mąką. Na czubku mąki z masłem robimy dołek i dodajemy mokre składniki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min
125 g cukru podgrzewamy w rondelku do uzyskania brązowej struktury.dolewamy 250 ml śmietany. Jak się zagotuje zdjąć z ognia i poczekać aż zgęstnieje
Na ciasto układamy pokrojone w kostkę gruszki. Zalewamy je karmelem. Na gęsty karmel wlewamy. Ubijamy bitą śmietanę ze śmietanki. Na bitą śmietanę układamy banany pokrojone w krążki. Na tarce ścieramy czekoladę do posypania tarty.
Smacznego
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
karmel:
125g cukru250 ml śmietanki 30%
farsz do tarty:
4 gruszki250 ml śmietany 30%1 tabliczka czekolady
Mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i siekamy wraz z mąką. Na czubku mąki z masłem robimy dołek i dodajemy mokre składniki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min
Pieczemy w 180 st przez ok 20 minut. PO wyjęciu ciasto musi ostygnąć.
125 g cukru podgrzewamy w rondelku do uzyskania brązowej struktury.dolewamy 250 ml śmietany. Jak się zagotuje zdjąć z ognia i poczekać aż zgęstnieje
Na ciasto układamy pokrojone w kostkę gruszki. Zalewamy je karmelem. Na gęsty karmel wlewamy. Ubijamy bitą śmietanę ze śmietanki. Na bitą śmietanę układamy banany pokrojone w krążki. Na tarce ścieramy czekoladę do posypania tarty.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.