To dziś jeszcze jeden przepis. Nadszedł szparagowy okres więc zapraszam na potrawę z tym pysznym warzywem :)
8 przegrzebek
1 pęczek szparagów
1 pomarańcza
1/3 szklanka białego wina
1/3 opakowania szafranu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 szczypty cukru
Białe przegrzebki umyj i obierz. Blanszuj je ok 3 minut w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia a następnie włóż do niego szparagi i przyprawione przegrzebki. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 10 minut.
Przygotuj sos. wyciśnij sok z 3/4 pomarańczy (1/4 pomarańczy pokrój w kostkę). Dolej wino. Dodaj cukier i szczyptę soli. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę a następnie zmniejszamy ogień na mały i dodajemy szafran i gotujemy przez ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy oliwę z oliwek i pokrojoną pomarańczę.
Przegrzebki się kurczą i robią zbyt mięsiste kiedy pieczemy (lub smażymy) je zbyt długo
smacznego
8 przegrzebek
1 pęczek szparagów
1 pomarańcza
1/3 szklanka białego wina
1/3 opakowania szafranu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 szczypty cukru
Białe przegrzebki umyj i obierz. Blanszuj je ok 3 minut w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia a następnie włóż do niego szparagi i przyprawione przegrzebki. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 10 minut.
Przygotuj sos. wyciśnij sok z 3/4 pomarańczy (1/4 pomarańczy pokrój w kostkę). Dolej wino. Dodaj cukier i szczyptę soli. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę a następnie zmniejszamy ogień na mały i dodajemy szafran i gotujemy przez ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy oliwę z oliwek i pokrojoną pomarańczę.
Przegrzebki się kurczą i robią zbyt mięsiste kiedy pieczemy (lub smażymy) je zbyt długo
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.