Dziś przepis na tort tęczowy... i nie mówcie, że nie zdrowy bo w tych czasach mało co jest zdrowych rzeczy :)
Składniki:
Składniki:
-
cukier 1,5 szklanka
-
mąka 1,5 szklanki
-
mąka ziemniaczana 2 łyżki
-
proszek do pieczenia 1,5 łyżki
-
olej roślinny 4 łyżki
-
barwniki spożywcze 6 kolorów
-
serek mascarpone 750 g
-
śmietana kremówka 300 g
-
cukier puder 2 łyżkiUbić pianę z białek. Dodać cukier - miksujemy a następnie dodajemy żółtka. miksujemy i dodajemy w niewielkich ilościach mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy będzie dokładnie zmiksowane dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 6 części i do każdej części dodajemy szczyptę barwników (do każdej części inny kolor). Przelewamy masy do blach wyłożonych pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 5 minut. Jak nie masz 6 blach spokojnie można każdą jedną część oddzielnie piec:)
MASA MASCARPONE: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam dodając cukier puder. Serek mascarpone przekładam do miski mieszam, dodaję ubitą śmietankę i łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.
Wyciągamy blachy z piekarnika. Gdy ciasto wystygnie (jest to konieczne gdyż masa będzie się rozpływała na ciepłym cieście) kładziemy na spód kolor fioletowy smarujemy dżemem jagodowym, następnie masa mascarpone , następnie kolor niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy, żółty przekładając każdy kolor kremem. Ciasto na wierzchu u jego brzegi wykładamy kremem i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę i gotowe
mam w planach :]
OdpowiedzUsuńśliczny jest taki tort :) mi chłopak na urodziny zrobił przepiekny kolorowy tort :)
OdpowiedzUsuńPs. obserwuję :) fajne dania :))
OdpowiedzUsuń