maja 04, 2014

ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

SEzon szparagowy nadal trwa... więc dziś zupa ze szparagów :)

Składniki:
1/2 kg szparagów białych
300 ml mleka
szklanka bulionu
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
grzanki
3 plastry boczku wędzonego
50 ml śmietny
1 łyżeczka cukru

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki.

Szparagi myjemy, obieramy. Ucinamy główki i gotujemy w mleku aż zmiękną. Główki gotujemy aż będą miękkie. Do mleka ze szparagami dodajemy bulion i jeszcze chwilę gotujemy. Blendujemy na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką ostrej papryki, mieszamy. Dodajemy śmietanę (opcjonalnie)

Dodajemy grzanki i boczek oraz główki szparagów. Gotowe

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.