października 16, 2014

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
  • Biszkopty 200 g
  • masło 100 g
  • nutella 3 łyżki
środek
  • masa kajmakowa 1 puszka
  • mleko 200 ml
  • mleko w proszku 400 g
  • masło 200 g
  • cukier 150 g
wierzch
  • czekolada mleczna 2 tabliczki
  • śmietana 36% 50 ml
  • orzechy posiekane 120 g 
    Spód:
    Rozpuszczamy masło. Biszkopty kruszymy i dodajemy do masła wraz z nutellą. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem. Wykładamy spód i brzegi naszą masę i wkładamy do lodówki
    Środek:
    Mleko zagotować z cukrem i masłem do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy do masy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na spód wylewamy połowę masy. Masę smarujemy kajmakiem a na kajmak wykładamy pozostałą masą. Wstawiamy do lodówki.
    Wierzch.
    Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. dodajemy posiekane orzechy. Wylewamy na ciasto. 

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.