Zapraszam Was na francuski deser w truskawce :)
-
wanilia laski 1 laska
-
żółtka 6 żółtek
-
cukier drobny 1/3 szklanki
-
cukier trzcinowy
-
truskawki świeże 250 gTruskawki umyj. wyjmij szpatułki z truskawek oraz zrób w środku truskawek miejsce na krem.
Krem:
W garnku na małym ogniu zagotuj cukier, śmietanę i wanilię. jak zacznie się gotować, odstaw z ognia i poczekaj aż zgęstnieje.
Ubij żółtka tak żeby nie były napowietrzone. Wlej do żółtek i chochle śmietany i wymieszaj. Nalej drugą i też wymieszaj. Dolej to co zostało. Poprzez uderzenia masy o blat stołu pozbądź się napowietrzenia masy.
Przełóż krem do truskawek. Posyp warstwą cukru trzcinowego i palnikiem skarmelizuj go
Goście będą zachwyceni bo dostaną klasyczny francuski deser z nowym wydaniu. Lubię ten deser bo w porównaniu z tradycyjnym cremem brulee nie trzeba nic podpiekać tylko wystarczy użyć palnika. Szybko i smacznie :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Genialne! Musi smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuń