października 05, 2014

ŚNIADANIOWE DROŻDŻOWKI Z DŻEMEM

Dzisiaj  pokażę wam jak zrobić pyszne i szybkie drożdżówki na śniadanie :)

Składniki:
3 szkl. mąki
3/4 szklanki mleka
1/4  masła
2 jajka
30g. świeżych drożdży
sól
1 łyzka cukru
dżem łowicz

W pół szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiewamy. dodajemy jajka, pozostałą część ciepłego mleka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy i zostawiamy aż wyrośnie.

Jak ciasto wyrośnie wałkujemy na cienki placek a następnie wycinamy z niego paski na około 3-4 cm szerokie. Smarujemy dżemem paski i zwijamy w rulon.
Pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 st.





4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.