Dziś na deser babeczki ze szpinakiem. Nie lubię szpinaku, i nie ważne jak jest doprawiony zawsze mówię nie. Tutaj się zaskoczyłam bo szpinaku nie czuć :)
Składniki:
225 mrożonego szpinaku siekanego
125 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
150 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki startej białej czekolady
Dekoracja:
granat
Ze szpinaku odsączamy wodę. Miksujemy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i miksujemy. Dodajemy szpinak majonez i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości formy. Pieczemy 20 min. w temp. 180 stopni
Po upieczeniu czekamy aż babeczki wystygną. Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy.
Z babeczek wydrążamy środek zostawiając 0,5 cm na brzegach. wkładamy masę śmietanowo-czekoladową i posypujemy pokruszonym ciastem, które zostało po wydrążeniu babeczek.
Wierch ciasta dekorujemy granatem
Składniki:
225 mrożonego szpinaku siekanego
125 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
150 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki startej białej czekolady
Dekoracja:
granat
Ze szpinaku odsączamy wodę. Miksujemy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i miksujemy. Dodajemy szpinak majonez i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości formy. Pieczemy 20 min. w temp. 180 stopni
Po upieczeniu czekamy aż babeczki wystygną. Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy.
Z babeczek wydrążamy środek zostawiając 0,5 cm na brzegach. wkładamy masę śmietanowo-czekoladową i posypujemy pokruszonym ciastem, które zostało po wydrążeniu babeczek.
Wierch ciasta dekorujemy granatem
świetnie wyglądają, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńJadłam u mojej teściowej właśnie takie tylko, że ciasto. Jest przepyszne i cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsłodkie)))
OdpowiedzUsuńNiesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuńCałkiem smaczne. Ja oczywiście zmniejszyłam cukier ompołowę, co polecam każdemu, bo i tak wyszły słodkie :)
OdpowiedzUsuńMech wykorzystywany jest nie tylko jako dekoracja spożywcza, ale także jako mech w ogrodzie czy też we wnętrzach ;)
OdpowiedzUsuń