W tym świątecznym okresie proponuje na stół postawić barszczyk z uszkami ze śliwką i orzechem włoskim. Uszka takie nadadzą wyjątkowemu charakterowi tradycyjnemu czerwonemu barszczu. Słodka nuta idealnie wkomponuje się np. z ostrzejszym smakiem zupy.
U nas takie uszka zrobiły furorę ze względu na połączenie śliwki, orzecha i barszczu.
Składniki:
Zapraszam na fajną stronę dzięki której każdy będzie miał swój idealnie udekorowany stół:
http://mojpieknystol.pl/
U nas takie uszka zrobiły furorę ze względu na połączenie śliwki, orzecha i barszczu.
Składniki:
300 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
szczypta soli
200 ml wrzącej wody
30 g masła
200 g suszonych śliwek bez pestek
50 g orzechów włoskich
Przygotowujemy ciasto: Masło rozpuszczamy we wrzątku. mąęe przesiewamy, dodajemy sól i dolewamy wody z masłem. Zagniatamy aż ciasto będzie miękkie i gładkie
Farsz: Śliwki namoczyć w wodzie przez 3 godz a następnie gotować je przez ok 20 minut. Odsączamy śliwki od wody dokładnie. Dodajemy orzechy włoskie i 2 łyżki miodu.Wszystko miksujemy ze sobą. Jeżeli farsz nie będzie odpowiedni smakowo możemy dodać.jeszcze jedną łyżkę miodu.
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka i na każde kółko układamy farsz. Zlepić brzegi każdego "uszka" i zwinąć następnie na kształt pierścionka. Czynność powtarzamy na każdym uszku.
Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy uszka z barszczem lub jemy je same :)
Zapraszam na fajną stronę dzięki której każdy będzie miał swój idealnie udekorowany stół:
http://mojpieknystol.pl/
Tego jeszcze nie jadłam ;D
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam na nowy wpis oraz konkursy, które dziś się kończą :P -> https://www.facebook.com/Magiclovv/photos/a.436103233134066.1073741827.434682273276162/899535440124174/?type=3&theater
Spróbuj może akurat szczęście się do Ciebie uśmiechnie <3