
Jakiś czas temu byliśmy z mężem we Francji w Prowansji. Od razu
zachwyciły nas pachnące Pola Lawendy. Piękne zachwycające krajobrazy,
romantyczne spacery i my. Postanowiłam wrócić do Prowansji i upiekłam
mężowi babeczki o zapachu Pola Lawendy. Delikatna nuta kwiatów idealnie
łączy się z mocniejszą i charakterną cytryną
Składniki:
BABECZKI:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA
2 łyżeczki suszonej lawendy
60 g miękkiego masła
90 g cukru
60 g miodu
1 jajko
skórka z 1 cytryny
sok z cytryny
1 op. śmietany kremówki
odrobina ekstraktu waniliowego
KREM:
1 op. śmietanki 30%
1 op. serka mascarpone
30 g miodu
1 łyżeczka cukru pudru
DEKORACJA:
kuleczki pomarańczowe o smaku mango DECORADA
Przygotowujemy babeczki:

Ubijamy
masło. Dodajemy po trochu cukru z miodem cały czas miksując. Dodajemy
jajko i mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę z niej oraz
ekstrakt waniliowy i miksujemy. Wlewamy kremówkę i miksujemy. Na sam
koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i lawendą.
Babeczki przelewamy do formy do muffinek i pieczemy ok 20 minut w temp
180 st.
Przygotowujemy krem:
Śmietane ubijamy. Ubijamy śmietanę i dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Ubijamy, Dodajemy mascarpone z miodem i ubijamy na sztywno/
Jak babeczki wystygną nakładamy krem na babeczki i posypujemy kuleczkami DECORADA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.