Dziś kolejna propozycja wykorzystania produktu DELECTA.
Sernik ten został przygotowany na specjalną okazję, dla specjalnych gości. Od jakiegoś czasu przychodzi do nas pewna dziewczynka. Mała, przestraszona, z dużymi niebieskimi oczami. Jak ją poznaliśmy to uciekała wzrokiem, chowała się za spódnicę znanej jej osób. Dziewczynka po przejściach bo... z Domu dziecka. Z mężem kiedy ją poznaliśmy wiedzieliśmy, że chcemy dać jej naszą miłość. Mimo, że Ona bała się nas, my ją już kochaliśmy. Małymi krokami otworzyła się na nas. Kiedyś rozmawiałam z nią o tym co lubi, a jakie potrawy nie są jej ulubionymi. Od razu powiedziała, że oddałaby życie za sernik.
Jako, że jutro ma znów przyjść do nas postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiekłam pyszny, delikatny sernik z owocami. Myślicie, że jej będzie smakował?
CIASTO KRUCHE
2 1/2 szklanki mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
1 kg sera
4 żółtka
2 jajka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
przyprawa do sernika DELECTA
1/2 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
PIANA:
4 białka
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
DEKORACJA:
7 fig
małe op. borówek amerykańskich
pół gorzkiej czekolady
Przygotowujemy ciasto: Mąkę zagnieść z posiekanym zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i ugnieść ciasto. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa: Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser. Miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując.
Ciasto wylewamy do tortownicy.
Ciasto pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy pianę.
Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i budyń. Miksujemy.
Po 25 minutach wykładamy pianę na ciasto i pieczemy ok 50 minut w temp 170 st.C
Figi kroimy w plastry.
Na ciasto wykładamy pokrojone figi i posypujemy borówkami. Pieczemy 10 minut.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą
Gotowe
Sernik ten został przygotowany na specjalną okazję, dla specjalnych gości. Od jakiegoś czasu przychodzi do nas pewna dziewczynka. Mała, przestraszona, z dużymi niebieskimi oczami. Jak ją poznaliśmy to uciekała wzrokiem, chowała się za spódnicę znanej jej osób. Dziewczynka po przejściach bo... z Domu dziecka. Z mężem kiedy ją poznaliśmy wiedzieliśmy, że chcemy dać jej naszą miłość. Mimo, że Ona bała się nas, my ją już kochaliśmy. Małymi krokami otworzyła się na nas. Kiedyś rozmawiałam z nią o tym co lubi, a jakie potrawy nie są jej ulubionymi. Od razu powiedziała, że oddałaby życie za sernik.
Jako, że jutro ma znów przyjść do nas postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiekłam pyszny, delikatny sernik z owocami. Myślicie, że jej będzie smakował?
CIASTO KRUCHE
2 1/2 szklanki mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
1 kg sera
4 żółtka
2 jajka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
przyprawa do sernika DELECTA
1/2 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
PIANA:
4 białka
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
DEKORACJA:
7 fig
małe op. borówek amerykańskich
pół gorzkiej czekolady
Przygotowujemy ciasto: Mąkę zagnieść z posiekanym zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i ugnieść ciasto. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa: Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser. Miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując.
Ciasto wylewamy do tortownicy.
Ciasto pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy pianę.
Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i budyń. Miksujemy.
Po 25 minutach wykładamy pianę na ciasto i pieczemy ok 50 minut w temp 170 st.C
Figi kroimy w plastry.
Na ciasto wykładamy pokrojone figi i posypujemy borówkami. Pieczemy 10 minut.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą
Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.