vol au vent to danie kuchni francuskiej z ciasta francuskiego z nadzieniem
Risotto to danie z kuchni włoskiej z podsmażonego ryżu na tłuszczu z cebulą i gotowanego w winie.
Jak spróbujecie będziecie robili to już zawsze.
Zmieniłam jednak trochę rodzaj ryżu i nie użyłam ryżu do risotto a ryżu parabolicznego :)
Gotowi?
Czego potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g krewetek
250 g pomidorków cherry
2 torebki ryżu parboiled
1 cebula
3 łyżki pomidorów krojone z dodatkiem chilli
50 ml oleju rzepakowego
80 ml białego wina
1 szklanka bulionu warzywnego
sól
cukier
świeże oregano
Z ciasta francuskiego wycinamy trzy okręgi, w dwóch z nich wycinamy jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączymy ze sobą białkiem. Robimy tak do momentu aż ciasto się skończy. Następnie przekładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min w temp. 180 st.
Pomidorki cherry kroimy na pół, odrobinę solimy i obsypujemy cukrem. Pieczemy aż zmiękną.
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę przez ok 4 minuty. Jak zmięknie dodajemy czosnek. Chwilę dusimy i dodajemy krewetki. Smażymy je 4 minuty i odkładamy na bok.
wsypujemy ryż smażymy 2 minuty i polewamy następnie białym winem. Jak wino wyparuje, dolewamy pomału szklankę bulionu.
Jak ryż będzie miękki dodajemy pomidory krojone z chilli, podsmażone krewetki, pomidorki cherry i posiekane oregano.
Garnuszki z ciasta francuskiego faszerujemy risotto. Gotowe
Risotto to danie z kuchni włoskiej z podsmażonego ryżu na tłuszczu z cebulą i gotowanego w winie.
Jak spróbujecie będziecie robili to już zawsze.
Zmieniłam jednak trochę rodzaj ryżu i nie użyłam ryżu do risotto a ryżu parabolicznego :)
Gotowi?
Czego potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g krewetek
250 g pomidorków cherry
2 torebki ryżu parboiled
1 cebula
3 łyżki pomidorów krojone z dodatkiem chilli
50 ml oleju rzepakowego
80 ml białego wina
1 szklanka bulionu warzywnego
sól
cukier
świeże oregano
Z ciasta francuskiego wycinamy trzy okręgi, w dwóch z nich wycinamy jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączymy ze sobą białkiem. Robimy tak do momentu aż ciasto się skończy. Następnie przekładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min w temp. 180 st.
Pomidorki cherry kroimy na pół, odrobinę solimy i obsypujemy cukrem. Pieczemy aż zmiękną.
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę przez ok 4 minuty. Jak zmięknie dodajemy czosnek. Chwilę dusimy i dodajemy krewetki. Smażymy je 4 minuty i odkładamy na bok.
wsypujemy ryż smażymy 2 minuty i polewamy następnie białym winem. Jak wino wyparuje, dolewamy pomału szklankę bulionu.
Jak ryż będzie miękki dodajemy pomidory krojone z chilli, podsmażone krewetki, pomidorki cherry i posiekane oregano.
Garnuszki z ciasta francuskiego faszerujemy risotto. Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.