Ramen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż.
Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej.
1 op. makaronu ryżowego
pół kg kurczaka
5 szklanek wody
4 torebki herbaty zielonej
1 trawa cytrynowa
4 grzybki typu shitake
włoszczyzna (w tym 2-3 marchewki, pietruszka, seler, 1 cebula)
garść fasolki szparagowej
garść świeżego groszku
2 jajka
prażone pestki sezamu
sól morska do smaku (opcjonalnie)
papryka ostra w proszku do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
2 liście kafiru
ziele angielskie
koperek
Marchewkę obieramy. fasolkę czyścimy. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Warzywa pieczemy ok 15-20 minut.
W
garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Dodajemy torebki herbaty oraz
trawę cytrynową. Wszystko parzymy przez ok 15 minut. Po tym czasie
wyjmujemy herbatę oraz trawę cytrynową. Zostawiamy do wystygnięcia.
Gotujemy jajka na twardo.
Groszek gotujemy
Do
wody dodajemy umytego kurczaka i gotujemy na małym ogniu w wodzie
herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół
godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa,
pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę.
Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy
sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej
słoną można przyprawić solą morską
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na
talerz wkładamy makaron. Zalewamy bulionem wraz z warzywami. Do zupy
dodajemy jajko oraz groszek. Posypujemy zupę sezamem oraz posiekanym
szczypiorkiem
Danie jest przygotowane z tzw. produktów SUPERFOODS. Superfoods to nic innego jak produkty zawierające minerały, witaminy czy inne składniki dobre dla naszego zdrowia.
Mówi się, że będziemy dług żyli jak będziemy jedli dania przygotowane z tych składników.
Tych produktów jest dużo zostały podzielone One na kilka grup. Ja wykorzystałam w swoim daniu SUPERFOODS takie jak:
warzywa: marchewka, grzyby, groszek, cebula, fasolka szparagowa
białka: mięso z kurczaka bez skóry, nasiona sezamu
inne: zielona herbata
Oczywiście jest to tylko znikoma część produktów. Są jeszcze owoce, produkty bogate w wapń czy nasiona.
Pamiętajmy, że zdrowie mamy jedno i powinniśmy przygotowywać danie z dbałością o ich zdrowie.
Wraz z #Ambition zapraszam do sklepu. Otrzymacie zniżki 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.
: Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Z pewnością jest pyszne i tak wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i bardzo egzotycznie :) musze wypróbować czy sprawdzi się u nas :)
OdpowiedzUsuńMniam aż mi ślinka pociekła
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Jestem z tych co jedzą oczami :P
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa fascynuje, wygląd zachęca do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i bardzo ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia pierwsza klasa! pięknie się prezentuje zupa!
OdpowiedzUsuńdziekuję :)
Usuń