Witam Was wieczorową porą :)
Lubicie czekoladę? Ja tak. Lubicie kuchnię włoską? Ja tak. A lubicie pierogi? Ja tak :)
Zapraszam Was dziś na czekoladowe włoskie pierogi tzw ravioli
CIASTO: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z kakao i dolewamy wodę z cukrem. Ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta.
FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy.
SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietankę podgrzewamy. dolewamy do czekolady i mieszamy.
Na cieście w równych odległościach układamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wykrawamy nasze ravioli nożem lub specjalna wykrawaczką nasze ravioli z nadzieniem w środku. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.
Podajemy z sosem karmelowym i migdałami
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Lubicie czekoladę? Ja tak. Lubicie kuchnię włoską? Ja tak. A lubicie pierogi? Ja tak :)
Zapraszam Was dziś na czekoladowe włoskie pierogi tzw ravioli
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1 op. serka maskarpone
- śmietana kremówka
- odrobina soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- 1 gruszka
- szczypta cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady karmelowej białe
- 150 ml śmietany kremówki
- garść pałek migdałowych
CIASTO: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z kakao i dolewamy wodę z cukrem. Ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta.
FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy.
SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietankę podgrzewamy. dolewamy do czekolady i mieszamy.
Na cieście w równych odległościach układamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wykrawamy nasze ravioli nożem lub specjalna wykrawaczką nasze ravioli z nadzieniem w środku. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.
Podajemy z sosem karmelowym i migdałami
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Mmm, takie danie musiało smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńBiorę dokładkę!
OdpowiedzUsuń