grudnia 07, 2016

CZEKOLADOWE RAVIOLI Z SOSEM KARMELOWYM

Witam Was wieczorową porą :)

Lubicie czekoladę? Ja tak. Lubicie kuchnię włoską? Ja tak. A lubicie pierogi? Ja tak :)

Zapraszam Was dziś na czekoladowe włoskie pierogi tzw ravioli

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. serka maskarpone
  • śmietana kremówka
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 1 gruszka
  • szczypta cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady karmelowej białe
  • 150 ml śmietany kremówki
  • garść pałek migdałowych



CIASTO: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z kakao i dolewamy wodę z cukrem. Ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta.   

FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy. 

SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietankę podgrzewamy. dolewamy do czekolady i mieszamy. 

Na cieście w równych odległościach układamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wykrawamy nasze ravioli nożem lub specjalna wykrawaczką nasze ravioli z nadzieniem w środku. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch. 

Podajemy z sosem karmelowym i migdałami
zBLOGowani.pl


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.