Idealne. Chrupiące. Śniadaniowe.... gofry z batatów.
Bataty uwielbiam za tę słodycz, którą mają w sobie :)
Składniki:
40 g ugotowanych batatów
100 g masła
4 jajka
240 ml kefiru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
sól
pieprz
koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie)
plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony)
jajka
Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy aż przestygnie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, koperkiem.
Masło dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy jajka, kefir oraz miksujemy. Łączmy sypkie produkty z masą batatową.
Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy do zarumienienia.
Plastry szynki podsmażamy. Przygotowujemy jajka sadzone.
Gofry podajemy z jajkiem sadzonym i szynką.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Bataty uwielbiam za tę słodycz, którą mają w sobie :)
Składniki:
40 g ugotowanych batatów
100 g masła
4 jajka
240 ml kefiru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
sól
pieprz
koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie)
plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony)
jajka
Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy aż przestygnie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, koperkiem.
Masło dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy jajka, kefir oraz miksujemy. Łączmy sypkie produkty z masą batatową.
Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy do zarumienienia.
Plastry szynki podsmażamy. Przygotowujemy jajka sadzone.
Gofry podajemy z jajkiem sadzonym i szynką.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Mam jednego "zbędnego" batata;) Chętnie zrobię takie gofy:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie i na pewno zaskakuje smkiem
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńbataty to jest to co lubię, wiec pomysł an gofry brzmi pysznie
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam ale wyglądają zachęcająco
OdpowiedzUsuńMuszę przy okazji wypróbować bo zachęcająco wyglądają🙂
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie <3 że też nie wpadłam na to, że można wykorzystać bataty w gofrach :O
OdpowiedzUsuń