Słyszeliście o freaksekach? To desery z mnóstwem pysznej czekolady i dodatków które lubmy. U mnie wersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych
Składniki:
DESER:
75 g śliwek suszonych
30 ml likieru kawowego
300 ml mleka
120 ml mocnej zaparzonej kawy
DEKORACJA:
polewa czekoladowa
2 wafelki lusette mleczne
wiórki kokosowe
1 op śmietany 36%
kawa rozpuszczalna
ciasto czekoladowe
Przepis na ciasto czekoladowe
120 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 wafelek lusette mleczny
Pieczemy ciasto:
Masło z cukrem ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka. i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.
Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła. Po tym czasie dodajemy do śliwek kawę i pozostałe mleko i wszystko miksujemy na gładką masę.
Brzegi szklanek otaczamy polewą czekoladową. Zewnętrze boki posypujemy pokrojonym wafelkiem mlecznym lusette i wiórkami kokosowymi.
Ze śmietanki przygotowujemy bitą śmietanę.
Do szklanki wlewamy nasz deser. Następnie dodajemy na to bitą śmietanę. Dekorujemy bitą śmietanę rozpuszczalną kawą, wafelkiem lusette i kawałkiem ciasta czekoladowego.
Przepis jest przygotowany na konkurs Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette. Więcej informacji o wafelkach na stronie www.lusette.pl
Składniki:
DESER:
75 g śliwek suszonych
30 ml likieru kawowego
300 ml mleka
120 ml mocnej zaparzonej kawy
DEKORACJA:
polewa czekoladowa
2 wafelki lusette mleczne
wiórki kokosowe
1 op śmietany 36%
kawa rozpuszczalna
ciasto czekoladowe
Przepis na ciasto czekoladowe
120 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 wafelek lusette mleczny
Pieczemy ciasto:
Masło z cukrem ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka. i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.
Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła. Po tym czasie dodajemy do śliwek kawę i pozostałe mleko i wszystko miksujemy na gładką masę.
Brzegi szklanek otaczamy polewą czekoladową. Zewnętrze boki posypujemy pokrojonym wafelkiem mlecznym lusette i wiórkami kokosowymi.
Ze śmietanki przygotowujemy bitą śmietanę.
Do szklanki wlewamy nasz deser. Następnie dodajemy na to bitą śmietanę. Dekorujemy bitą śmietanę rozpuszczalną kawą, wafelkiem lusette i kawałkiem ciasta czekoladowego.
Przepis jest przygotowany na konkurs Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette. Więcej informacji o wafelkach na stronie www.lusette.pl
To musi być pyszne,pieknie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada, ska pewnie jeszcze lepszy
OdpowiedzUsuńprzepis bogaty, tyle różnorodnych składników, bardzo kuszące i apetyczne, warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjak to wygląda aaa aż mam ochotę monitor zjeść
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda, ale pewnie lepiej smakuje: )
OdpowiedzUsuńO niech mnie, wyglada pyyyycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuń