Co powiecie na zupę krewetkową.Zupą krewetkową zachwyciłam się na Lanzarote. Po powrocie do Polski spróbowałam odtworzyć smak. Zupa wyszła genialna :)
Składniki:
100 g mrożonych krewetek koktajlowych
szczypta imbiru
1 ząbek czosnku
pół małej papryczki chilli
300 g ziemniaków
300 g marchewki1 łyżka oliwy
500 ml bulionu
100 ml mleczka kokosowego
60 ml soku z pomarańczy HORTEX
trochę soku z limonki
pieprz, sól
Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z papryczki usuwamy nasiona i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzaną oliwę dodajemy przyprawy (imbir i czosnek i chilli). Dodajemy ziemniaki i marchewkę i podsmażamy. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut.
Blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, sok pomarańczowy i z limonki. Solimy i podgrzewamy do wymieszania się smaków. Dodajemy krewetki i chwilę gotujemy. Na wierzchu posypujemy pieprzem.
wyglada smakowicie, bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńwygląda super muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń