Czekam z niecierpliwością na pierwsze letnie owoce. Na razie muszę
zadowolić się owocami, które są na bazarkach i nie są tanie. Jednak
warto, warto...
Czego potrzebujemy:
Składniki:
1 pomarańcza
3 garści malin
1 łyżka rodzynek
30 ml skrobi ziemniaczanej
2 łyżki budyniu WINIARY do kremu i ciast
skórka z cytryny
sok z cytryny
KRUSZONKA:
1 szklanka płatków śniadaniowych
1/2 szklanka mąki ryżowej wymieszaną z mąką kokosową
1/3 szkl. cukru trzcinowego (lub mniej jeżeli ktoś woli mniej słodkie)
łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła
Pomarańczę obieram. Owoce kroje na grubsze kawałki. Dodaje rodzynki, sok z cytryny, skórkę cytrynową mieszam. Dodaje budyń i skrobię ziemniaczaną. Mieszam.
Owoce wkładam do słoików.
W misce mieszam płatki (pokruszone), mąki i cukier. Mieszam i dodaje cynamon. Rozpuszczam masło i dodaje suche składniki. Mieszam aż zaczną się lepić.
Kruszonkę dodaje na owoce. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st przez ok 60 minut.
Czego potrzebujemy:
Składniki:
1 pomarańcza
3 garści malin
1 łyżka rodzynek
30 ml skrobi ziemniaczanej
2 łyżki budyniu WINIARY do kremu i ciast
skórka z cytryny
sok z cytryny
KRUSZONKA:
1 szklanka płatków śniadaniowych
1/2 szklanka mąki ryżowej wymieszaną z mąką kokosową
1/3 szkl. cukru trzcinowego (lub mniej jeżeli ktoś woli mniej słodkie)
łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła
Pomarańczę obieram. Owoce kroje na grubsze kawałki. Dodaje rodzynki, sok z cytryny, skórkę cytrynową mieszam. Dodaje budyń i skrobię ziemniaczaną. Mieszam.
Owoce wkładam do słoików.
W misce mieszam płatki (pokruszone), mąki i cukier. Mieszam i dodaje cynamon. Rozpuszczam masło i dodaje suche składniki. Mieszam aż zaczną się lepić.
Kruszonkę dodaje na owoce. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st przez ok 60 minut.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.