Lubicie lody? Pewnie tak. A co powiecie na lody budyniowe?
1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY
3 łyżki cukry brązowego
garść pokruszonych płatków śniadaniowych
2 żółtka
500 ml mleka
szczypta cynamonu
1 op. ciasta francuskiego
1 białko
dżem
Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając w zimnej wodzie.
Żółtka ubić z cukrem w parze wodnej na jasny krem. Studzimy.
Budyń mieszamy z żółtkami małymi partiami. Przekładamy masę do pudełka plastikowego i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków.
Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy.
Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy
Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski foremki do zapiekania i smaruję białkiem
Pieczemy ok 20 minut do zarumienienia się.
Po wystudzeniu zdejmuje ciasto z foremek
Do środka ciasta francuskiego wkładam wycięty krążek lodów i smaruje delikatnie dżemem
Podajemy od razu po przygotowaniu
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY
3 łyżki cukry brązowego
garść pokruszonych płatków śniadaniowych
2 żółtka
500 ml mleka
szczypta cynamonu
1 op. ciasta francuskiego
1 białko
dżem
Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając w zimnej wodzie.
Żółtka ubić z cukrem w parze wodnej na jasny krem. Studzimy.
Budyń mieszamy z żółtkami małymi partiami. Przekładamy masę do pudełka plastikowego i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków.
Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy.
Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy
Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski foremki do zapiekania i smaruję białkiem
Pieczemy ok 20 minut do zarumienienia się.
Po wystudzeniu zdejmuje ciasto z foremek
Do środka ciasta francuskiego wkładam wycięty krążek lodów i smaruje delikatnie dżemem
Podajemy od razu po przygotowaniu
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.