Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę być na diecie ale sernika nigdy nie odmówię.
Dzisiaj proponuje Wam wersję w jabłku :)
Składniki:
6 jabłek
garść pokruszonych płatków śniadaniowych lub herbatników
4 serki kanapkowe
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń do kremów i ciast WINARY smak waniliowy
żurawina suszona
cukier puder
Z jabłek ścinami wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka w folię aluminiową.
Serki wymieszać z żółtkami i cukrem. Dodajemy budyń do kremów i ciast WINIARY i dokładnie mieszamy.
Ubijamy białko z jajek. Dodajemy go do masy serowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników.
Spód jabłek wykładamy pokruszone płatki śniadaniowe lub herbatniki. Następnie wlewamy masę serową. Na sam wierzch dodajemy żurawinę.
Serniczki pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Podajemy serniczki posypane cukrem pudrem.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Ładnie się presentują. Szkoda że nie ma zdjęcia w przekroju.
OdpowiedzUsuń