Lody, lody dla ochłody. Kolejny przepis na lody. Tym razem wykorzystałam chłodnik WINIARY o smaku wiśniowym
Składniki:
1 op. chłodnika wiśniowego WINIARY
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
6 żółtek
2 szklanki śmietany kremówki
starta gorzka czekolada
Chłodnik WINIARY rozpuszczamy w gorącym mleku. Dodajemy cukier puder i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
Żółtka ubijamy a następnie dodajemy naszą masę chłodnikową. Podgrzewamy delikatnie aż do zgęstnienia masy.
Odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Wymieszaną masę wkładamy do zamrażalnika na 6 godzin. Co godzinę mieszamy masę aby nie powstał lód.
Lody podajemy ze startą gorzką czekoladą.
Składniki:
1 op. chłodnika wiśniowego WINIARY
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
6 żółtek
2 szklanki śmietany kremówki
starta gorzka czekolada
Chłodnik WINIARY rozpuszczamy w gorącym mleku. Dodajemy cukier puder i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
Żółtka ubijamy a następnie dodajemy naszą masę chłodnikową. Podgrzewamy delikatnie aż do zgęstnienia masy.
Odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Wymieszaną masę wkładamy do zamrażalnika na 6 godzin. Co godzinę mieszamy masę aby nie powstał lód.
Lody podajemy ze startą gorzką czekoladą.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.