Dostałam od durszlak.pl i firmy Krakus zadanie aby przygotować chłodnik na bazie Barszczu Czerwonego Krakus.
Przygotowałam więc chłodnik jako mini ciasto które smakuje jak sernik ale jest na bazie jogurtu greckiego :)
Składniki:
300 ml barszczu czerwonego Krakus
200 g twarożku koziego
120 g jogurtu greckiego
200 g śmietany 12%
pęczek koperku
1 ogórek
2 łyżki żelatyny
1 op. chleba pumpernikiel
2 jajka do dekoracji
sól
pieprz
sok z cytryny
Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dolewamy barszcz czerwony Krakus i mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy buraczano-serowo-jogurtowej i mieszamy.
Koperek siekamy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy buraczanej i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Na dno formy keksowej układamy pumpernikiel. Chleb zalewamy wodą i wkładamy do lodówki na
ok. 4-5 godzin.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
#krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
Przygotowałam więc chłodnik jako mini ciasto które smakuje jak sernik ale jest na bazie jogurtu greckiego :)
Składniki:
300 ml barszczu czerwonego Krakus
200 g twarożku koziego
120 g jogurtu greckiego
200 g śmietany 12%
pęczek koperku
1 ogórek
2 łyżki żelatyny
1 op. chleba pumpernikiel
2 jajka do dekoracji
sól
pieprz
sok z cytryny
Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dolewamy barszcz czerwony Krakus i mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy buraczano-serowo-jogurtowej i mieszamy.
Koperek siekamy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy buraczanej i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Na dno formy keksowej układamy pumpernikiel. Chleb zalewamy wodą i wkładamy do lodówki na
ok. 4-5 godzin.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
#krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.