Rollups to wysuszone zblendowane owoce zawinięte w rulon w pergamin. W
USA znane pod nazwą Fruit leather, a w Polsce pod nazwą owocowy ser.
Rollups mogą być w różnych smakach. To tylko od nas zależy czy zrobimy
je z jagód czy też z kiwi lub moreli.
Deser jest łatwy ale czasochłonny ponieważ dośc dużo czasu zajmuje suszenie pulpy owocowej. Powiem Wam jednak, że warto!
To danie to kwintesencja lata. W małym ruloniku zamknięte jest to co kochamy latem... owoce.
Składniki:
3 szklanki owoców (maliny, jagody, czerwone porzeczki)
1/4 szklanki miodu
garść mięty
skórka i sok z 1/2 limonki
papier do pieczenia
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Masę przecieramy przez sitko do rondla a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aby masa zmniejszyła swoją objętość.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylewamy masę owocową na grubość ok. 4 mm. (mniej nie proponuje bo masa przy suszeniu zmniejszy swoją objętość). Suszymy ok 3-4 h w piekarniku nagrzanym do 75ºC, Po 3 h sprawdzamy co 20 minut stopień wysuszenia – będzie gotowa jeśli przy dotknięciu nie przyklei się do palca, ale wciąż będzie delikatnie lepka.
Masę tniemy w paski nożem VICTORINOX i zwijamy w ruloniki. Smacznego
To mój #MyVictorinox
Deser jest łatwy ale czasochłonny ponieważ dośc dużo czasu zajmuje suszenie pulpy owocowej. Powiem Wam jednak, że warto!
To danie to kwintesencja lata. W małym ruloniku zamknięte jest to co kochamy latem... owoce.
Składniki:
3 szklanki owoców (maliny, jagody, czerwone porzeczki)
1/4 szklanki miodu
garść mięty
skórka i sok z 1/2 limonki
papier do pieczenia
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Masę przecieramy przez sitko do rondla a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aby masa zmniejszyła swoją objętość.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylewamy masę owocową na grubość ok. 4 mm. (mniej nie proponuje bo masa przy suszeniu zmniejszy swoją objętość). Suszymy ok 3-4 h w piekarniku nagrzanym do 75ºC, Po 3 h sprawdzamy co 20 minut stopień wysuszenia – będzie gotowa jeśli przy dotknięciu nie przyklei się do palca, ale wciąż będzie delikatnie lepka.
Masę tniemy w paski nożem VICTORINOX i zwijamy w ruloniki. Smacznego
To mój #MyVictorinox
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.