Mój mąż uwielbia mięso pod każda postacią. Wczoraj pomyślałam, że zrobię coś z arbuzem, którego już coraz mniej w sklepach. Do sosu wykorzystałam sos jasny Łowicz.
Słodki arbuz i słony sos sojowy perfekcyjnie łączą się ze sobą aby wszystko było idealnie zrównoważone.
Arbuz sam w sobie zawiera mało witamin ponieważ w 92% składa się z samej wody. Jednak arbuza ceni się za to, że opóźnia proces starzenia się dzięki obecności przeciwutleniaczy. Jest idealny również podczas choroby nerek ponieważ jest moczopędny.
Wykorzystajcie ten owoc do momentu kiedy znów zabraknie go na okolicznych targach.
Do sosu jasnego łowicz dodajemy sok z arbuza, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, cukier, musztardę, sos sojowy, czosnek orz słodką paprykę.Wszystko razem mieszamy.
Do sosu dodajemy umyte mięso i mieszamy w sosie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok 40 minut w 200 st C. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy sosem aby mięso było wilgotne.
Podajemy z sosem, który wytworzył się podczas pieczenia
Przepis bierze udział w konkursie #lowicz
Słodki arbuz i słony sos sojowy perfekcyjnie łączą się ze sobą aby wszystko było idealnie zrównoważone.
Arbuz sam w sobie zawiera mało witamin ponieważ w 92% składa się z samej wody. Jednak arbuza ceni się za to, że opóźnia proces starzenia się dzięki obecności przeciwutleniaczy. Jest idealny również podczas choroby nerek ponieważ jest moczopędny.
Wykorzystajcie ten owoc do momentu kiedy znów zabraknie go na okolicznych targach.
Sos jasny łowicz
8 podudzi z kurczaka
100 ml miąższu z arbuza
100 ml octu balsamicznego
35 g cukru trzcinowego
50 ml sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Do sosu jasnego łowicz dodajemy sok z arbuza, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, cukier, musztardę, sos sojowy, czosnek orz słodką paprykę.Wszystko razem mieszamy.
Do sosu dodajemy umyte mięso i mieszamy w sosie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok 40 minut w 200 st C. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy sosem aby mięso było wilgotne.
Podajemy z sosem, który wytworzył się podczas pieczenia
Przepis bierze udział w konkursie #lowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.