Lato pomału się kończy więc nadchodzi czas aby zamykać w słoikach trochę lata. Zapraszam Was dziś na marmoladę z mniszka lekarskiego.
Mniszka
tzw mlecze można zbierać od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Mamy
więc trochę czasu aby zaopatrzyć się w ten prozdrowotny kwiat.
Mniszek nie tylko oczyszcza nas z toksyn ale też jest idealny w leczeniu bólu gardła, kaszlu czy zapaleniu jamy ustnej.
Składniki:
500 g płatków z mniszka lekarskiego
2 litr wody
1 kg cukru
3 cytryny
1 laski cynamonu
1 laska wanilii
1 żelujący fix 3:1
Gotujemy
wodę z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru. W woku zalewamy
płatki mniszka wodą z cukrem. Dodaję laskę wanilii przeciętą na pół,
cynamon, sok z cytryn i zagotowuję.
Następnie przez ok 60 minut na małym
ogniu gotuję. Jak płatki zmiękną a woda wyparuje ale nie w całości
blenduje. Marmolada musi mieć konsystencję miodu. Dodają cukier żelujący
i przelewam do słoików. Odwracam dnem do dołu.
Mąż nie lubi farfocli więc wszystko co je musi być gładkie
W małym słoiczku mamy schowane nie tylko lato ale też zdrowie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.