września 05, 2017

MARMOLADA Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Lato pomału się kończy więc nadchodzi czas aby zamykać w słoikach trochę lata. Zapraszam Was dziś na marmoladę z mniszka lekarskiego.


Mniszka tzw mlecze można zbierać od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Mamy więc trochę czasu aby zaopatrzyć się w ten prozdrowotny kwiat.

Mniszek nie tylko oczyszcza nas z toksyn ale też jest idealny w leczeniu bólu gardła, kaszlu czy zapaleniu jamy ustnej.
Składniki:

500 g płatków z mniszka lekarskiego

2 litr wody
1 kg cukru
3 cytryny
1 laski cynamonu
1 laska wanilii
1 żelujący fix 3:1

Gotujemy wodę z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru. W woku zalewamy płatki mniszka wodą z cukrem. Dodaję laskę wanilii przeciętą na pół, cynamon, sok z cytryn i zagotowuję. 
Następnie przez ok 60 minut na małym ogniu gotuję. Jak płatki zmiękną a woda wyparuje ale nie w całości blenduje. Marmolada musi mieć konsystencję miodu. Dodają cukier żelujący i przelewam do słoików. Odwracam dnem do dołu.


Mąż nie lubi farfocli więc wszystko co je musi być gładkie



W małym słoiczku mamy schowane nie tylko lato ale też zdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.