U nas dziś kolejna wersja muffina śniadaniowego. Tym razem bardziej tradycyjnego... bez dodatku grzybów.
Jajka przepiórcze są zdrowsze od jaj kurzych.
Charakteryzują się:
- dużym udziałem żółtka w porównaniu do całej wielkości
- zawierają łatwo przyswajalne białko
- posiadają większą ilość aminokwasów oraz mikroelementów
- zawierają dobrze przyswajalny fosfor
- są mniej tłuste i posiadają mniej cholesterolu od jaj kurzych
- jaja przepiórcze nie uczulają
Czego potrzebujemy:
6 kromek pieczywa tostowego
6 plastrów szymki
garść startego sera
1 pomidor
6 jajek przepiórczych
sól
pieprz
Chleb tostowy ugniatamy wałkiem i wykładamy nim formę do muffinów. Następnie układamy szynkę a na to pomidor pokrojony w drobną kostkę. Pomidora przykrywamy startym serem. Solimy i pieprzymy.
Podpiekamy około 5 minut. Na wierzch dodajemy jajka (do każdego muffina po 1 jajku). Przyprawiamy pieprzem.
Pieczemy do ścięcia się jajka.
Świetny pomysł na ciepłe śniadanie :)
OdpowiedzUsuń