Jak byłam mała to nie lubiłam mleka ani płatków. Mówiłam, że jak dorosnę nie będę jadła mlecznego śniadania. No cóż... dorosłam a śniadania mleczne uważam za najpyszniejsze na świecie. Szybko się je robi a dodatkowo są zdrowe.
Dziś zapraszam Was na pieczoną owsiankę z gruszką i dżemem niskosłodzonym truskawkowym Łowicz.
Producent na swojej stronie pisze o dżemach niskosłodzonych:
Swoje wyjątkowe uznanie i popularność wśród konsumentów zawdzięczają
odpowiedniej recepturze i najlepszym, soczystym owocom, których duże
kawałki znajdziesz w każdym słoiku. Różnorodność smaków i kolorów
sprawia, że trudno im się oprzeć. Nie dziwi nas to, w końcu robimy je od
ponad 50 lat.
2/3 szklanki płatków owsianych
garść orzechów laskowych
1 jajko
1/4 szklanki jogurtu
2 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 szklanki mleka
2 gruszki
1 łyżka miodu
migdały
Cynamon
Cynamon
Płatki owsiany mieszamy z posiekanymi orzechami.
Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym Łowicz. Dodajemy jajko i mieszamy razem.
Gruszki obieramy.
Do
kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą
mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały
Zapiekamy ok 35 minut w temp 180 st. C Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.