grudnia 23, 2017

ŚLEDZIE KORZENNE NA OLEJU RZEPAKOWYM

Dostałam od firmy Semco świąteczną paczkę olejów. Znalazły się w niej 4 oleje typu klasycznego:
Oleje Semco zawierają NNKT w tym wiesiołek, ogórecznik, zarodek, pszenicę i pestki czarnej porzeczki. Oleje są tłoczone na zimno.

Przygotowałam na bazie Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego świąteczne śledzie korzenne. Śledzie dzięki przyprawo takim jak anyż, goździk, kardamon i cynamon idealnie pasują na bożonarodzeniowy stół.

 
 
Składniki:
200 g filetów śledziowych typu matjas
200 ml białego wytrawnego wina
200 ml octu winnego
200 ml soku jabłkowego
3 ziarna kardamonu
1 korzeń cynamonu
kilka gwiazdek anyżu i całych goździków

Filety śledziowe namaczamy przez 6 godzin w wodzie (co 2 godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części.

Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną  odstawić do lodówki na 2 dni. Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim Semco i odstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni.

Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Oleje są bardzo dobre w smaku, delikatne a śledzie wyszły bardzo smaczne. Rodzina jeszcze nie próbowała, bo śledzie będą miały swoją premierę na stole wigilijnym :)

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.