Czasami zdarza się nam chodzić zamówić coś w KFC. Jak już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki.
Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC.
Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki kukurydziane i mąką.
Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
KURCZAK I MARYNATA:
10 pałek z kurczaka
łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka chilli w proszku
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanka mleka
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki chilli w proszku
pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku
PANIERKA DO KURCZAKA
1 szklanka płatków kukurydzianych
1/2 szklanka mąki
pół łyżeczki chilli w proszku
olej do smażenia
Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę ok 2 cm pod kością, zdejmujemy skórkę i chrząstkę. Następnie wkładamy na 5 minut do gotującej wody mięso. Odcedzamy wodę i czekamy aż kurczak wystygnie.
MARYNATA: Paprykę chilli w proszku mieszamy ze słodką papryką i solą. Posypujemy każdą pałkę w przyprawach.
CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA: Mleko, mąkę, jajka oraz przyprawy mieszamy ze sobą do powstania tzw ciasta naleśnikowego.
PANIERKA: pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z mąką i chilli w proszku.
Olej przelewamy do garnuszka i nagrzewamy go do ok 175 st. Każdą przyprawioną pałkę z kurczaka obtaczamy w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce z płatków. Smażymy kurczaka całkowicie zanurzonego w oleju i smażymy do uzyskania złocistego koloru.
Podajemy z dipem czosnkowym lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.