Ciasteczka zbożowe to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Mam często piekła je ponieważ jest to świetny zastrzyk energii. Dodatkowo są pyszne i zdrowe. Są one jedne z niewielu słodkości, które nie idą nam w boczki.
Do ciasstek wykorzystałam płatki zbożowe BioBabalscy MIX 5 zbóż BIO. BioBalscy na swojej stronie piszą: "są to zgniecione całe ziarna
pszenicy, żyta, jęczmienia,orkiszu i owsa, dzięki czemu zachowane są
wszystkie cenne składniki mineralne i witaminy zawarte w ziarnach."
Ciasteczka wyszły pyszne, nie za słodkie. Nie rozpływają się w piekarniku, nie zmieniają kształtu i nie rosną. Są przepyszne, zwłaszcza, że przygotowałam je z ekologicznych produktów BioBabalscy.
2 szklanki płatków MIX 5 zbóż BIO
1/2 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
15 dag masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Płatki MIX 5 zbóż BIO, płatki kukurydziane, sól i posiekane orzechy mieszamy z masłem. Dodajemy jajka roztrzepane z cukrem, mąkę i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Z ciasta formujemy kulki i zgniatamy je tworząc ciasta o grubości ok 1 cm. Pieczemy ok 15 minut aż brzegi staną się złote. Gotowe
A teraz wasza kolej aby spróbować przygotować te ciasta Uwierzcie każdemu się udadzą.
Wpis powstał we współpracy z:
Uwielbiam ciasteczka zbożowe. :)
OdpowiedzUsuńW którym sklepie znajdę te płatki? Bo ciastka wyglądają obłędnie. Musze wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Uwielbiam takie proste, a smaczne potrawy! Ciastka zawsze są spoko <3
OdpowiedzUsuń