Smorgastarta to rodzaj szwedzkiej kanapki z przeróżnymi dodatkami ułożonymi warstwowo aby kształtem przypominało torcik. Może dawać do takiej kanapki ulubione dodatki i pasty. Nie ma ograniczeń.
6 kromek chleba tostowego
krem na 1 warstwę:
2 szt. jajek ugotowanych na twardo
100 g łososia wędzonego
1 op serka kremowego naturalnego
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy ostrej
szczypiorek
sól, pieprz
2 warstwa:
2 jajka ugotowane na twardo
1 op serka kremowego naturalnego
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól, pieprz
Trzecia warstwa; wierzch tortu:
4 łyżki majonezu
kilka kropel z soku z cytryny
świeży ogórek
rzodkiewki
szczypiorek
kilka liści sałaty
przyprawy
Przygotowujemy kremy do toru:
Pierwsza warstwa:
Jajka kroimy w małą kostkę i mieszamy z drobno pokrojonym łososiem. Dodajemy serek wymieszany z jogurtem i musztardą. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Mieszamy i przyprawiamy.
Druga warstwa:
Jajka kroimy w cienką kostkę. Dodajemy do jajek jogurt wymieszany z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Przyprawiamy i mieszamy.
Krem na wierzch tortu:
Majonez mieszamy z kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy tort: Odkrajamy skórki z chleba testowego.
Dwie kromki układamy obok siebie i smarujemy 1 warstwą kremu. Krem przykrywamy 2 kromkami chleba tostowego i smarujemy go drugą warstwą pasty. Całość przykrywamy chlebem tostowym. Wierzch i boki smarujemy warstwą trzeciej pasty. Szczypiorek siekamy i obtaczamy nim boki tortu.
Ogórek i rzodkiewkę kroimy w plastry. Liście sałaty rwiemy na mniejsze części.
Wierzch tortu ozdabiamy sałatą, pokrojonym ogórkiem i rzodkiewką. Posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku. Pierwsza warstwa:
Jajka kroimy w małą kostkę i mieszamy z drobno pokrojonym łososiem. Dodajemy serek wymieszany z jogurtem i musztardą. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Mieszamy i przyprawiamy.
Druga warstwa:
Jajka kroimy w cienką kostkę. Dodajemy do jajek jogurt wymieszany z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Przyprawiamy i mieszamy.
Krem na wierzch tortu:
Majonez mieszamy z kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy tort: Odkrajamy skórki z chleba testowego.
Dwie kromki układamy obok siebie i smarujemy 1 warstwą kremu. Krem przykrywamy 2 kromkami chleba tostowego i smarujemy go drugą warstwą pasty. Całość przykrywamy chlebem tostowym. Wierzch i boki smarujemy warstwą trzeciej pasty. Szczypiorek siekamy i obtaczamy nim boki tortu.
Ogórek i rzodkiewkę kroimy w plastry. Liście sałaty rwiemy na mniejsze części.
Bardzo smacznie wygląda ! Przyznam, że nigdy nie jadłam innego torcika niż te w wersji na słodko. Ciekawa nowość :)
OdpowiedzUsuńO jaki wiosenny , aż już się chce nowalijek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i zdecydowanie są to moje smaki. Zrobię w weekend!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda naprawdę apetycznie i ciekawie aż chce się spróbować :D i samemu zrobić :D
OdpowiedzUsuń