Święta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników
i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok.
Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego
cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest
miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam
sobie Wielkanocy bez babki z majonezem.
Wykorzystałam do babki majonez Winiary. Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka.
Na babkę wylewamy lukier, oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe
Wykorzystałam do babki majonez Winiary. Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka.
Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką
wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i
nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu
poświęcimy. To co gotowi?
Czego potrzebujemy:
1/2 op. cukru wanilinowego Winiary
1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary
2 jajka
1/8 szkl. cukru
2 łyżki majonez Winiary
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1/4 szkl. mąki pszennej
skórka i sok z 1/4 cytryny
Masa ciemna:
1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary
4 jajka
3/4 szkl. cukru
4 łyżki majonez Winiary
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
skórka i sok z 1/2 cytryny
2 łyżki kakao
lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowujemy ciasto jasne:
Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.
Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy
jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy majonez Winiary oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do
połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut.
Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika.
Przygotowujemy masę ciemną:
Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i
mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez Winiary oraz
skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę
ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim
(tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca).
Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta.
Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.