marca 30, 2018

CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA NA BAZIE BIAŁEJ FASOLI

Jutro już święta. My z mężem jeździmy na tzw "gotowe" czyli Niedziela Wielkanocna u teścia a Poniedziałek u moich rodziców. Już nie mogę się doczekać kiedy zjem maminą sałatkę warzywną czy napije się barszczyku. Mąż mówi, że gdyby był konkurs kto najczęściej je barszcz biały to byłabym to ja. Nie przepadam jednak za barszczem czerwonym czy ukraińskim.


A i u nas taka tradycja, że w Wielkanoc pije się "grzankę" czyli czekolada z alkoholem na gorąco. Piją to wszyscy: dzieci i dorośli. Dla dzieci oczywiście jest to zdecydowanie słabsza "grzanka".

Tak jak pisałam wcześniej jedziemy do rodziców, ale to nie znaczy, ze pojedziemy z pustymi rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta i miękka. Oczywiście jak to w ciastach z dodatkiem buraków, cukinii czy szpinaku nie czuć jest w ogóle fasoli. Fasola nadaje wilgotności ciastu.

Składniki na babkę:
CIASTO:
2 puszki białej fasoli
500 g mąki kukurydzianej
500 g mąki pszennej
2 łyżki mąki kokosowej
6 jajek
1 łyżka masła
5 łyżek cukru (w tym możemy dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego)
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DEKORACJA:
cukier puder
skórka z cytryny

Cytrynę gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę a następnie blendujemy ją. Fasolę odlewamy z zalewy i miksujemy ją ze wszystkimi rodzajami mąk, jajkami, masłem na gładką masę. Dodajemy cukier oraz 2 łyżki musu z ugotowanej cytryny. Mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i skórką z cytryny



3 komentarze:

  1. Ale pięknie się prezentuje! Święta bez babki to nie Święta :) Także zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas zawsze tradycyjnie baba na stole Wielkanocnym zagości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi strasznie :) ale wygląda bosko! Sądzę, że tak też smakuje, dlatego zaskoczę nia może moich domowników :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.