marca 18, 2018

JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE

Z czym Wam się kojarzy Wielkanoc? Prócz babki cytrynowej pewnie każdy odpowie jajkami. Na stole goszczą jajka pod różnymi postaciami. Faszerowane tuńczykiem, szynką czy klasyczne z majonezem. Dziś... 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotowałam jajka z skorupce. Skorupka powstaje poprzez usmażenie jajek. Tak, dobrze usłyszeliście... jajka zostały usmażone.

Niestety danie nie należy do lekkich dlatego warto podczas ich jedzenia wziąć 1 tabletkę Espumisan Max. Dzięki wysokiej dawce symetykonu (140 mg) produkt jest wysoko skuteczny ale również symetykon nie wchodzi w reakcję z innymi reakcjami chemicznymi więc może być stosowany z innymi lekami. Może być również stosowany przez osoby chore na cukrzyce ponieważ Espumisan Max nie zawiera cukrów.

No więc czego potrzebujemy?
10 jajek
2 łyżki masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanych orzechów
1/2 szkl. ketchupu
1/2 szkl. mleka
1 łyżka majonezu
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka oleju
sól
pieprz
cukier


8 jajek gotujemy na twardo.
Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy mleko z 2 jajkami i solą.

Jajka po wystudzeniu obieramy ze skorki i obtaczamy je w jajku z mlekiem a następnie w orzechowo-serowej posypce. Czynność powtarzamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy do złocistego koloru.

Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy i przestudzamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majonez, ketchup, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Mieszamy.

Jajka podajemy na ciepło!
Espumisan Max to wyrób medyczne CE

3 komentarze:

  1. wyglądają bajecznie chętnie takie zrobie na święta tylko najmniejszy synek nie może tego jeść bo jest uczulony nie tylko na jajka ale i na orzechy

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają, my robimy podobne obtaczane w mięsie mielonym i do tego sos tatarski mmmm :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.