Święta coraz bliżej a za oknem nadal zima. Już tęsknie za wiosennym słońcem i ptakami ćwierkającymi za oknem. Brak mi kolorowych ogrodów i pierwszych nowalijek. Postanowiłam dziś wypróbować zapiec żurek. Wcześniej zapiekałam barszcz biały. Do dania wykorzystałam Żurek Winiary. W torebce znajdziemy czosnek, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki zostały wyselekcjonowany abyśmy cieszyli się pyszną zupą.
Składniki:
1 op. Żurek Winiary
750 ml zimnej wody
2 szalotki
200 ml słodkiej śmietanki
4 jajka
4 białe kiełbasy
sól
pieprz
majeranek
1 łyżka masła
Żurek rozpuszczamy w zimnej wodzie. Białą kiełbasę gotujemy ok 10 minut razem z żurkiem Winiary
Szalotkę kroimy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dno układamy szalotkę oraz pokrojoną białą kiełbasę. Zalewamy wszystko żurkiem. Wbijamy jajko i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz dodajemy mały wiórek masła.
Pieczemy w 180 st C do momentu aż jajko zetnie się.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Wygląda przepyszne. Zrobię kiedyś wg tego przepisu.
OdpowiedzUsuńAle wygląda apetycznie! Danie w sam raz na Święta Wielkanocne. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMnie się od razu chce zjeść ten żurek :)
UsuńCzym robisz zdjęcia?
OdpowiedzUsuńnikkon d5300 obiektyw nikkor 50 1,8f zamiennie z sigma 17-50 2,8f
Usuń