Wiosna idzie. Chociaż w niektórych częściach Polski widać gdzieniegdzie śnieg to ja wiosnę czuję. Powietrze chociaż chłodne to bardzo wiosenne. Na targach coraz częściej pojawiają się nowalijki.
Przygotowałam więc zupę z dodatkiem szpinaku. marchewką ale zamiast grzanek czy makaronu dodałam tortellini z dodatkiem pomidorów i sera. Zupa wyszła lekka, delikatna, aromatyczna i pyszna. Mąż stwierdził, że chciałby więcej mimo że nie jest miłośnikiem szpinaku.
Do zupy wykorzystałam marchewkę Hortex pokrojoną w kostkę. Firma dba o to aby w torebce były świeże warzywa.
Marchewka posiada w sobie witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Najważniejszy jej składnik to beta-karoten, który odpowiada za prawidłowy wzrok i wzmacnia organizm a także opóźnia powstawanie zmarszczek i likwiduje trądzik. Wspomaga również opalanie.
Szpinak za to chroni przed miażdżycą oraz jest antynowotworowy. Posiada również jak marchewka beta-karoten oraz dodatkowo witaminę C i luteinę. Jest bogatym źródłem magnezu. Wspaniale, prawda?
Dodatkowo przygotowanie jest szybkie dzięki czemu możemy pozostały czas wykorzystać na rodzinne spacery.
Składniki na zupę:
1 op. tortellini pomidory z mozarellą
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1 cebula
2 garści marchewka Hortex
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 szkl. mąki
sól
pieprz
1 l. bulionu warzywnego
0,5 szkl. mleka
Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy marchewkę Hortex oraz cebulę. Po ok 3-4 minutach przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok 1 minuty.
Warzywa posypujemy mąką. Zalewamy wszystko bulionem mieszamy aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu dodajemy tortellini i gotujemy do momentu aż pierożki będą miękkie. Dolewamy mleko i zagotowujemy wszystko. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty. Przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na ok 2 minuty.
ja mam straszną ochotę na taką wiosenną zupę już z nowalijek .
OdpowiedzUsuńteż czekam na nowalijki. Takie młode marchewki, rzodkiewki, małe ziemniaczki :D
Usuń