Zaraz uciekam na siłownię. Dzięki niej przez cały dzień czuję się szczęśliwa. Wczoraj jednak na tzw przegryzkę w czasie filmu upiekłam muffiny z groszkiem, kukurydzą i serem.
Groszek jest jedyną rośliną strączkową, którą można jeść na surowo. Groszek jest źródłem witaminy B, A, C, E i K. Prócz tego zawiera żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez i wapń.
Magnez wpływa na pracę mięśni, kości, serca oraz na dobry nastrój.
Groszek jest idealnym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian ponieważ m w sobie dużo białka.
Babeczki mają to do siebie, że są szybkie i pyszne.
150 g groszku
150 g tuńczyka s sosie własnym Princes (pod odsączeniu z sosu)
200 g mąki
2 jajka
100 ml mleka
100 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki natki pietruszki
100 g sera pokrojonego w kostkę np mazdamer
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
łyżka płatków owsianych
łyżka płatków owsianych
Mąkę, sól, pieprz, ostrą paprykę, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka roztrzepujemy widelcem w drugiej misce. Dolewamy do jajek mleko i olej. Dodajemy suche składniki do mokrych. Dodajemy groszek, ser, tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia się składników.
Papilotki do muffinek napełniamy na 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 st. C
#MASTERTUŃCZYK
Muffiny na wytrawnie, całkiem fajny pomysł z tym tuńczykiem.
OdpowiedzUsuńIdealne na sytą kolację.
OdpowiedzUsuńWow, genialny pomysł. Lubię eksperymentować w kuchni
OdpowiedzUsuńDo tego tuńczyk, którego uwielbiam <3
Usuńa jakiego używasz? jestem bardzo ciekawa :)
UsuńEkstra przepis! A smaczny jest ten tuńczyk princes?
OdpowiedzUsuńBardzo dobry. Odkryłam go całkiem niedawno i w mojej kuchni nie zawodzi ;)
Usuńmi tez smakuje. Uzywam go rowniez do salatki z tunczykiem z ryzem kukurydza i cebulą ;)
Usuńto jakaś nowość? z chęcią spróbuję
Usuń