kwietnia 19, 2018

BABECZKI Z TUŃCZYKIEM I GROSZKIEM

Zaraz uciekam na siłownię. Dzięki niej przez cały dzień czuję się szczęśliwa. Wczoraj jednak na tzw przegryzkę w czasie filmu upiekłam muffiny z groszkiem, kukurydzą i serem.

Groszek jest jedyną rośliną strączkową, którą można jeść na surowo. Groszek jest źródłem witaminy B, A, C, E i K. Prócz tego zawiera żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez i wapń.
Magnez wpływa na pracę mięśni, kości, serca oraz na dobry nastrój.
Groszek jest idealnym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian ponieważ m w sobie dużo białka.

Babeczki mają to do siebie, że są szybkie i pyszne.

Składniki:
150 g groszku
150 g tuńczyka s sosie własnym Princes (pod odsączeniu z sosu)
200 g mąki
2 jajka
100 ml mleka
100 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki natki pietruszki
100 g sera pokrojonego w kostkę np mazdamer
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
łyżka płatków owsianych



Mąkę, sól, pieprz, ostrą paprykę, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka roztrzepujemy widelcem w drugiej misce. Dolewamy do jajek mleko i olej. Dodajemy suche składniki do mokrych. Dodajemy groszek, ser, tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia się składników.

Papilotki do muffinek napełniamy na 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 st. C






  
#MASTERTUŃCZYK

9 komentarzy:

  1. Muffiny na wytrawnie, całkiem fajny pomysł z tym tuńczykiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, genialny pomysł. Lubię eksperymentować w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra przepis! A smaczny jest ten tuńczyk princes?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry. Odkryłam go całkiem niedawno i w mojej kuchni nie zawodzi ;)

      Usuń
    2. mi tez smakuje. Uzywam go rowniez do salatki z tunczykiem z ryzem kukurydza i cebulą ;)

      Usuń
    3. to jakaś nowość? z chęcią spróbuję

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.