Mąż jutro kończy urlop więc postanowiłam przygotować na obiad faszerowane ziemniaki z zielonym sosem. Zielony sos to tradycyjny sos z Wysp kanaryjskich składający się z kolendry, zielonej papryki i czosnku. Z sosem pierwszy raz spotkałam się będąc na La Gomera. Sos jest intensywny w smaku.
Do ziemniaków za to użyłam ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita. Ser wyprodukowany dla osób, które mają nietolerancję laktozy czyli są uczulone na cukier znajdujący się w nabiale. Ser poza brakiem laktozy jest świetnym źródłem wapnia oraz związków mineralnych. Dodatkowo ma smak taki jak ser Mlekovita z laktozą. Ser jest idealny do kanapek, sałatek, mięsa i zapiekanek.
Wbrew temu o czym się mówi ziemniaki są małokaloryczne. 100 g ziemniaków to ok 60 Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera 16 mg witaminy C w 100 g.
Wbrew temu o czym się mówi ziemniaki są małokaloryczne. 100 g ziemniaków to ok 60 Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera 16 mg witaminy C w 100 g.
Składniki:
4 ziemniaki
30 dag kiełbasy z szynki
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
1 pomidor
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanego koperku
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Mlekovita
sól
pieprz
papryka ostra i słodka do smaku
olej do smażenia
SOS:
2 obrane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
kilka gałązek kolendry
1/4 szklanki oleju
2 łyżki octu winnego
sól
pierz
Przygotowujemy ziemniaki: Ziemniaki oczyszczamy ale nie obieramy. Gotujemy z solą i gotujemy aż ziemniaki zmiękną tak aby z oporem wbić w nie widelec. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posoloną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok 2-3 minuty aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i podsmażamy ok 1 minutę.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i podsmażamy chwilę.Dodajemy kaszę jaglaną, wlewamy śmietankę 18% Mlekovita. Doprawiamy pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Gotujemy ok 5-7 minut aż wyparuje sos. Przez ten czas gotowania często mieszamy.
Odstawiamy z ognia. Dodajemy do nadzienia pokrojonego pomidora w kostkę oraz koperek i szczypiorek. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita.
Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią.
Przygotowujemy sos: Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz trochę soli. Blendujemy na gładką masę. Dolewamy ocet, kumin, zmieloną kolendrę i mieszamy Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki podajemy z sosem.
ależ to smakowicie wygląda !!! jadłam nie raz pieczone ziemniaki ,czasem z sałtką, ale to nie było to ! chętnie wypróbuję przepis i dodam masę czosnku do tego <3
OdpowiedzUsuńSmacznego aż naleciało mnie ochota żeby spróbować
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuje przepis
OdpowiedzUsuń