Wczoraj pokazałam Wam faszerowane ziemniaki podane z sosem MOJO VERDE. Dziś za to przepis jak przygotować samemu ten sos.
Będąc na Wyspach Kanaryjskich wszędzie pojawiał się zielony i czerwony sos. Podaje się go o każdej porze i do wszystkiego (no dobra... z wyjątkiem deserów). Używany jest do ryb, dań pieczonych, mięs czy ziemniaków.
Sos przygotowujemy zarówno z ostrej jak i słodkiej papryki. Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko dlatego możemy mieć Kanary na talerzu także w Polsce.
Dziś zapraszam Was na zielony sos Mojo Verde (Czerwony jest ostrzejszy).
Składniki:
1 papryka zielona
2 obrane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
kilka gałązek kolendry
1/4 szklanki oleju
2 łyżki octu winnego
sól
pierz
Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku,
gałązki kolendry oraz trochę soli. Blendujemy na gładką masę. Dolewamy
ocet, kumin, zmieloną kolendrę i mieszamy Przyprawiamy solą i pieprzem.
W sumie prosty sos z dostępnymi bez problemu składnikami:)
OdpowiedzUsuńDokladnie. Nie ukrywam ze przywiozlam sobie sloiczek sosu ale trzeba sobie radzic dopóki nie polece tam znow 😁
UsuńAneta ja przez Ciebie mam wieczne ssanie!
OdpowiedzUsuńMilo to slyszec 😁
Usuń