Nadszedł czas grillowy. Ciężkie, rozgrzewające dania zamieniamy na grillowaną kiełbasę, karkówkę czy szaszłyki z boczku. Jestem ciekawa czy majówka będzie ciepła czy chłodna.
Dzisiaj zapraszam Was na przepis dla amatorów ostrzejszych smaków.
Składniki:
3 kiełbasy podwawelskie
1 szklanka ketchupu pikantnego
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
pieprz
imbir
chilli
Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do ketchupu, miodu, sosu sojowego oraz przypraw. Kiełbasę nacinamy i grillujemy przez ok 5 minut. Następnie smarujemy kiełbasy glazurą. Grillujemy przez ok 10 minut.
Gotowe!
Polecam syrop klonowy zamiast miodu - efekt nieziemski!
OdpowiedzUsuńfajne jeśli ktoś lubi ostre niestety nie dl mnie i dla moich chłopaków :P
OdpowiedzUsuń