Wczoraj nie miałam pomysłu na obiad. Znudziły nam się kotlety i mięso w sosie. Zastanawiałam się czym mogłabym zaskoczyć męża. Przygotowałam więc pieczeń rzymską z dodatkiem płatków suszonych pomidorów i płatków papryki. Bałam się, że przez to pieczeń wyjdzie twarda ale się myliłam. Mięso było wilgotne, delikatne i pyszne.
Danie to jest proste ponieważ wkładamy wszystkie składniki do miski, ugniatamy i pieczemy. Jeżeli więcej jesteś osobą początkującą lub zaczynającą swoją karierę w kuchni to jest to danie wręcz idealne.
Składniki:
1,5 kg mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe)
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
1 łyżka płatków suszonych pomidorów
1 łyżka płatków papryki
masło i forma do posmarowania formy
Formę smarujemy masłem oraz obsypujemy boki bułką tartą. Wykładamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku ok 45-50 minut w 180 st C.
Pieczeń możemy podawać na ciepło z sosem, z koperkiem lub na zimno do kanapek. U nas jednak zazwyczaj pieczeń zjadamy szybko i na kanapki nie starcza.
Do pieczeni możemy wsadzić również ugotowane jajko na twardo.
Wygląda apetycznie , ja kompletnie nie umiem gotować ale z przepisem łatwiej
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam pieczeni samodzielnie :0 przepis juz wydrukowany!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować twój przepis, bo jeszcze nie znalazłam takiego który by mi podpasował
OdpowiedzUsuńMoże ta w końcu nie będzie sucha, bo rzadko mi wychodzi i nie mam sprawdzonego przepisu.
OdpowiedzUsuńja mam przepis od mamy :)
Usuń