Okres na lody domowej roboty uważam za rozpoczęty. Mąż od kilku dni prosił mnie abym zrobiła jakieś lody. Jako, że jeszcze mam tydzień urlopu to postanowiłam, że zrobię je w weekend. Poprosiłam męża, żeby kupił szparagi, śmietankę i biała czekoladę. Obiecałam mu, że będzie moc... i była.
Sezon na szparagi jest krótki, a ich pojawienie się zwiastuje wiosnę. U nas chyba zwiastowały lato bo za oknem prawie 30 st. Pojawiają się na targach w drugiej połowie kwietnia a znikają pod koniec czerwca. Wybierając szparagi należy wziąć pod uwagę ich twardość. Jeżeli potrzemy 2 szparagi o siebie i będą skrzypiały to można je brać. Możemy również przełamać łodygę aby zobaczyć czy będzie sok. Jeżeli będzie - są świeże.
Jeżeli chcemy przyrządzić coś z białych lub fioletowych szparagów to należy je najpierw obrać (w przeciwieństwie do zielonych).
Zabierałam się za zrobienie lodów ze szparagów. Zawsze jednak stawiałam na klasykę i na nie nie było czasu. Po przygotowaniu muszę stwierdzić, że lody są mega. Z dodatkiem białej czekolady i cukrem waniliowym lody wyszły słodkie, kremowe i pyszne.
Składniki:
500 g zielonych szparagów
szczypta soli
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki kremówki 36%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 tabliczki białej czekolady
Odcinamy końcówki szparagów. Do wrzenia doprowadzamy zimną wodę z osoloną wodą. Wkładamy szparagi główkami do góry i gotujemy ok 3 minut. Odcedzamy wodę, zalewamy na chwilę szparagi wody w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy wodę. szparagi dodajemy do blendera.
Przygotowujemy lody:
Ubijamy żółtka z cukrem. Mleko ze śmietaną podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomału ubite żółtka z cukrem i mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje ciągle mieszając. Nie doprowadzamy masy do ponownego zagotowania. Masę dodajemy do blendera ze szparagami. Blendujemy na gładką masę ok 1-2 minut. Przecedzamy masę przez sitko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Wkładamy do zamrażalki w pudełku na 8 godzin. Przez pierwsze5 godzin mieszamy lody co pół godziny. Przed podaniem należy wyciągnąć je 2 minuty wcześniej..
Podajemy ze startą czekoladą.
Powiem szczerze, że jeszcze nie widziałam takich lodów. Jak smakują? Jaka jest konsystencja i smak?
OdpowiedzUsuńAsiu sa kremowe i puszyste. Dzieki czekoladzie sa slodkoe ale tez wyczuwalny jest szparag. Nam posmakowal ale ja lubie szparagi pod kazda postacia. Mysle jeszcze o polaczeniu ich ze skorka pomaranczowa 😁
UsuńJa dopiero co zaczęłam jeść surowe szparagi i myślałam, że to szparagowa rewolucja, ale lody ze szparagów by mi w życiu do głowy nie przyszły! Muszę udostępnić wpis na swojej stronce na portalu społecznościowym, bo ja tam ich zaszparagowuję ostatnio na zabój, a niech wiedzą, że jeszcze jest tyyyle możliwości :D
OdpowiedzUsuńW życiu nie pomyślałabym, że istnieje przepis na lody ze szparagów. Wow! :o Mimo wszystko pozostanę przy zwykłych, gotowanych.
OdpowiedzUsuńSłyszałam o lodach ze szpinakiem ale ze szparagami??? No way! Wygląda bardzo ładnie, choć nie lubię takich połączeń.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody! Nawet ze szparagami bym zjadła 😂 a Twoje wyglądają super!
OdpowiedzUsuń