kwietnia 09, 2018

MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA

Przedwczoraj postanowiłam oczyścić swój organizm i zrezygnowałam ze słodyczy. Niestety w dniu dzisiejszym nie oparłam się lodom. Herbata gorzka też nie smakuje tak samo. Tym samym moja toksykologia została zakończona. Czy ktoś pobije mój rekord?:D

Maroko słynie z pysznych i aromatycznych dań. Każdy pewnie zna tadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki podawane są do prawie każdego dania. Maroko pachnie wieloma przyprawami.


Ja jednak dziś zapraszam Was na marokańską zupę z marchewki. Nie tylko zupa jest kremowa i aromatyczna ale także dostarcza organizmowi beta karotenu. Marchewka nadaje zupie słodyczy.

Składniki:
500 g marchewki
220 g ziemniaków
2 łyżki oleju
1 cebula
2 łyżki posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu drobiowego
1 jabłko
1 szklanka soku pomarańczowego
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kminku
pieprz do smaku

Cebule obieramy i kroimy w mniejsze części. Podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Dodajemy imbir , miód oraz czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. 

Marchewkę, ziemniaki, jabłko obieramy i kroimy w mniejsze części. Do bulionu dodajemy jabłko, marchewkę i warzywa oraz podsmażoną z imbirem i czosnkiem cebulę. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut (marchewka musi być miękka).

Zupę schładzamy, blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, kminkiem oraz dolewamy sok pomarańczowy i mleczko kokosowe.

Podajemy na ciepło





1 komentarz:

  1. Już sam kolor sprawia, że zjadłabym trzy miski :D. Kilka razy próbowałam robić podobną zupę, ale żadna nie była tak dobra jak w knajpie w Rybniku na Śląsku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.