Panna
Cotta to rodzaj włoskiego deseru. Deser ten możemy podawać z różnymi
dodatkami i musami. Panna Cotta ma konsystencję delikatnej pianki. W
deserze tym wykorzystałam prócz śmietanki 30% Mlekovita, mleko wydojone bez laktozy 3,2% Mlekovita.
Mlekovita
wyprodukowała nabiał bez laktozy aby osoby, które są uczulone na cukry w
nabiale mogły bez ograniczeń jeść swoje ulubione potrawy.
Składniki:
500 ml śmietanki 30% Mlekovita
2 łyżeczki herbaty matcha
2 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
1,5 łyżki żelatyny
pestki dyni
1 łyżeczka syropu miętowego
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko ze śmietanką podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać herbatę matcha mieszając nieustannie. Dodać cukier puder, syrop miętowy oraz posiekaną białą czekoladę.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać a następnie dodać do masy śmietanowej i dokładnie wymieszać. Rozlać do mniejszych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Pestki dyni uprażyć. Przed podaniem polewamy panna cotta niewielką ilością syropu klonowego oraz uprażonymi pestkami dyni
Zawsze chciałam przygotować ten deser, ale wydawał mi się za trudny:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam. Muszę w końcu spróbować
OdpowiedzUsuńbez laktozy - coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam klasyczną panna cotte ta wygląda obłednie więc się skuszę
OdpowiedzUsuń