Wiosna za oknem a u nas na talerzu grzyby. Zatęskniliśmy za grzybowym aromatem więc wyciągnęłam z zamrażalki grzyby, które mąż uzbierał ostatniej jesieni. Mięso wyszło miękkie, delikatne z grzybową nutą. Możemy podać je z ryżem, młodymi ziemniakami lub zjeść z pieczywem. Pod każdą postacią będzie pyszne.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
4 szklanki bulionu warzywnego
3 garście grzybów mrożonych (np. borowiki)
sól
pieprz
tymianek
2-3 łyżki mąki
1 cebula
olej
Mięso kroimy, tłuczemy i przyprawiamy solą, pieprzem. Posypujemy mięso mąką. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem tak aby zakryć kawałki mięsa.
Cebulę kroimy w pół plastry i podsmażamy ją wraz z tymiankiem na oleju na którym podsmażaliśmy wcześniej mięso. Dodajemy grzyby i podsmażamy aż woda wyparuje. Cebulę z grzybami przekładamy do mięsa i dusimy wszystko ok 90 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem mięso w czasie duszenia aby sos nabrał smaku. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty możemy dodać więcej bulionu.
Mięso najlepiej smakuje na gorąco.
uwielbiam !!! w sumie każde mięso, z grzybami przede wszystkim - mieszkanie blisko lasów zobowiązuje do jesiennych łowów i jak zawsze są one mniej lub bardziej ale obfite w te cuda natury, ja lubię jeszcze duszony gulasz wołowy z kurkami zaprawiany śmietaną
OdpowiedzUsuńOsobiście nie jadam grzybów. Nie znam się na nich ale może kiedyś się przekonam
OdpowiedzUsuńale nie jadasz bo nie lubisz? Nawet kupnych?
UsuńBardzo lubię grzyby pod każdą postacią, już nie mogę się doczekać kurek :)
OdpowiedzUsuńPodobnie przygotowuję mięso jedynie dodaję pieczarki.
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami tez robimy 😁
Usuń