Forsycja to kwiaty rosnące w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Forsycja rośnie dziko jak i w przydomowych ogródkach. Zakwita w kwietniu, a owoce i kwiaty to cenny surowiec zielarski. Forsycja jest źródłem flawonoidów, lignanów i saponin.Żółte kwiaty zawierają 1% rutyny.
Ziołowe przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, są moczopędne, uspakajają a także działają rozkurczowo.
Ja przygotowałam tym razem smoothie z dodatkiem tych kwiatów. Smoothie jest orzeźwiające i słodkie dzięki owocom.
Składniki:
1 pomarańcza
1 banan
1 kiwi
kawałek melona
1/2 awokado
2 plastry mango
garść kwiatów forsycji
kilka listków czarnego bzu
Kwiaty forsycji zostawiamy na białym talerzu na 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie płuczemy kwiaty pod wodą.
Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana, kiwi, melon, awokado, mango obrać i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
W tej chwili to na czasie różne koktajle smoothie. Piękna pogoda to i chce się Tychy pyszności. Piękne foto :)
OdpowiedzUsuńZ mango? i z forsycją? muszę ten koktajl zrobić:) Przepis bardzo ciekawy:)
OdpowiedzUsuń