Smorgastarta
to rodzaj szwedzkiej kanapki, którą podajemy z różnego rodzajami past i
warzyw. Danie to jest popularne nie tylko w Szwecji ale i w Finlandii
czy Estonii. Smorgastarta przybiera różne kształty i rozmiary.
Mąż
jest z tych osób, które uwielbiają tego rodzaju kanapki. Syte, pyszne i
kolorowe. Torcik jest przygotowany z chleba tostowego z dodatkiem pasty
tuńczykowej, jajecznej i rzodkiewkowej, która nadaje ostrzejszej nuty.
Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek.
Składniki:
1 WARSTWA
2 sztuki jajek ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
1 op. serka naturalnego kanapkowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy ostrej
sól
pieprz
2 WARSTWA
2 jajka ugotowane na twardo
1 op. serka naturalnego kanapkowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
pół pęczka szczypiorku
3 WARSTWA
150 g serka wiejskiego
pół pęczka rzodkiewek
1 łyżka kwaśnej śmietany
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz
DODATKOWO
ogórek świeży
pomidorki koktajlowe
szczypiorek
Przygotowujemy kremy do tortu
1 WARSTWA:
Tuńczyka Princes odsączamy
z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą.
Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2 WARSTWA:
Jogurt
mieszamy z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy. Jajka kroimy w
kostkę. Jajka i szczypiorek mieszamy z jogurtem i serkiem. Przyprawiamy
solą i pieprzem
Rzodkiewki ścieramy na tarce. Dodajemy ser oraz posiekany szczypiorek. Przyprawiamy i mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY TORT:
Z
chleba tostowego odkrajamy skórki. Dwie kromki układamy obok siebie.
Smarujemy chleb warstwą pasty tuńczykowej. Pastę przykrywamy 2 kromkami
pieczywa a następnie smarujemy chleb warstwą pasty rzodkiewkowej. Pastę
przykrywamy 2 kromkami chleba. Wierzch oraz boki smarujemy pastą
jajeczną. Dodatkowo boki dekorujemy gałązkami szczypiorku a wierzch
tortu pokrojonym ogórkiem oraz pomidorem.
#MASTERTUŃCZYK
Pięknie wygląda taka kanapka, moje dzieci na pewno zjadłyby tuńczyka w takiej postaci. Świetny przepis, a zdjęcia apetyczne.
OdpowiedzUsuńWszystkie zdjecia na blogu są pyszne ;)
UsuńAle zielono!
OdpowiedzUsuńZa każdym razem kiedy wejdę do Ciebie automatycznie robię się głodna
OdpowiedzUsuń