kwietnia 18, 2018

SMORGASTARTA CZYLI SZWEDZKI TORCIK KANAPKOWY Z TUŃCZYKIEM

Smorgastarta to rodzaj szwedzkiej kanapki, którą podajemy z różnego rodzajami past i warzyw. Danie to jest popularne nie tylko w Szwecji ale i w Finlandii czy Estonii. Smorgastarta przybiera różne kształty i rozmiary.


Mąż jest z tych osób, które uwielbiają tego rodzaju kanapki. Syte, pyszne i kolorowe. Torcik jest przygotowany z chleba tostowego z dodatkiem pasty tuńczykowej, jajecznej i rzodkiewkowej, która nadaje ostrzejszej nuty.
Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek.
Składniki:
6 kromek chleba tostowego
1 WARSTWA
2 sztuki jajek ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
1 op. serka naturalnego kanapkowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy ostrej
sól
pieprz
2 WARSTWA
2 jajka ugotowane na twardo
1 op. serka naturalnego kanapkowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
pół pęczka szczypiorku
3 WARSTWA
150 g serka wiejskiego
pół pęczka rzodkiewek
1 łyżka kwaśnej śmietany
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz
DODATKOWO
ogórek świeży
pomidorki koktajlowe
szczypiorek
Przygotowujemy kremy do tortu
1 WARSTWA:
Tuńczyka Princes odsączamy z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą. Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2 WARSTWA:
 Jogurt mieszamy z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy. Jajka kroimy w kostkę. Jajka i szczypiorek mieszamy z jogurtem i serkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem
3 WARSTWA:
Rzodkiewki ścieramy na tarce. Dodajemy ser oraz posiekany szczypiorek. Przyprawiamy i mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY TORT:
Z chleba tostowego odkrajamy skórki. Dwie kromki układamy obok siebie. Smarujemy chleb warstwą pasty tuńczykowej. Pastę przykrywamy 2 kromkami pieczywa a następnie smarujemy chleb warstwą pasty rzodkiewkowej. Pastę przykrywamy 2 kromkami chleba. Wierzch oraz boki smarujemy pastą jajeczną. Dodatkowo boki dekorujemy gałązkami szczypiorku a wierzch tortu pokrojonym ogórkiem oraz pomidorem.
#MASTERTUŃCZYK

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda taka kanapka, moje dzieci na pewno zjadłyby tuńczyka w takiej postaci. Świetny przepis, a zdjęcia apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Za każdym razem kiedy wejdę do Ciebie automatycznie robię się głodna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.