Nie jestem wielbicielem zup, za to mąż nie wyobraża sobie dnia bez zupy. Małżeństwo ze mną jednak zweryfikowało jego chcieć lub nie. Zupy codziennie nie ma i mieć nie będzie. Chciałam mu jednak zrobić niespodziankę i przygotowałam zupę meksykańską z naleśnikiem. Zupa pogodziła miłość do naleśników i zupę, która jest gęsta dzięki mięsu.
Do przygotowania naleśnika użyłam MLEKOVITA wydojone bez laktozy 3,2%. Mleko jest idealne dla osób, które nie tolerują laktozy. Przy zupie jednak wykorzystałam masło Polskie Extra MLEKOVITA. Osobiście zaskoczyłam się smakiem mleka ponieważ produkty bez laktozy mają inny smak niż tradycyjne mleko z laktozą. Chociaż nadal smak jest inny to w daniu całkowicie nie przeszkadzało mi to.
ZUPA:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżka masło Polskie Extra Mlekovita
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
4 łyżki papryki słodkiej
1 litr bulionu warzywno-mięsnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
przyprawa meksykańska
bazylia
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
garść ugotowanej kasy jaglanej
NALEŚNIK:
mąka 250 g
1 szklanka mleko Wydojone bez laktozy Mlekovita
1 szklanka wody
jajko
pół łyżeczki soli
Przygotowujemy zupę: Kukurydzę, fasolę oraz pomidory wraz z zalewą z puszek wlewamy do garnka. Dolewamy bulion warzywno-mięsna oraz dosypujemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę). Gotujemy na małym ogniu.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy mięso mielone i przyprawę meksykańską. Cebulę siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy mieszając. Paprykę kroimy drobno, dodajemy do mięsa z cebulą i podsmażamy do miękkości. Przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną słodkiej papryki.
Podsmażone mięso z warzywami dodajemy do gotującej się kukurydzy, fasolki i pomidorów.
Szklankę z koncentratem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy do zupy. Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy wszystko. Jeżeli potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy naleśniki: Mąkę miksujemy z wodą, mlekiem, jajkiem i solą. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki.
Zupę podajemy z naleśnikiem.
Uwielbiam takie aromatyczne i sycące zupy :)
OdpowiedzUsuńZnam, lubię, robię :). Świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń