Ciasteczka te są maślane, kruche o smaku kawowo-kakaowym. Są szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka są intensywnie kawowe dzięki dodatku mielonej kawy oraz posiadają delikatną nutę kakao. Ciasteczka są bardzo chrupiące a do tego delikatnie słodkie
Te ciasteczka przygotowuje jak w domu zabraknie "czegoś słodkiego" oraz na różne domowe imprezy. Zawsze wywołują efekt WOW.
Do ciasteczek wykorzystałam Palma firmy Bielmar. Wielu producentów ma w swojej ofercie Palmę ale ta oryginalna jest tylko jedna. Możemy użyć ją nie tylko do pieczenia ale również smażenia czy przygotowywania polew. Palma firmy Bielmar nie posiada konserwantów.
Składniki:
125 g Palma firmy Bielmar
215 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
130 g cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżka kakao
2 czubate łyżka mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy ze skrobią, cukrem pudrem, kakao, kawą proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko i Palma Bielmar. Zagniatamy ciasto tylko do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie małą łyżeczką odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy owalny kształt. Na środku ciasta patyczkiem do szaszłyków tworzymy wgłębienie.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie ok 3-4 cm. Pieczemy 20 min w temp 170 st. C
idealne dla miłośników kawy ale smacznie wygladają :D
OdpowiedzUsuńdokładnie. Ale jak ktoś nie lubi kawy to można dodać więcej kakao i ciasteczka będą kakaowe :)
Usuńciasteczka prezentują się naprawdę obłędnie, ich kształt jest wprost niesamowity
OdpowiedzUsuń