maja 16, 2018

CIASTECZKA "ZIARENKA KAWY"

Ciasteczka te są maślane, kruche o smaku kawowo-kakaowym. Są szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka są intensywnie kawowe dzięki dodatku mielonej kawy oraz posiadają delikatną nutę kakao. Ciasteczka są bardzo chrupiące a do tego delikatnie słodkie

Te ciasteczka przygotowuje jak w domu zabraknie "czegoś słodkiego" oraz na różne domowe imprezy. Zawsze wywołują efekt WOW.

Do ciasteczek wykorzystałam Palma firmy Bielmar. Wielu producentów ma w swojej ofercie Palmę ale ta oryginalna jest tylko jedna. Możemy użyć ją nie tylko do pieczenia ale również smażenia czy przygotowywania polew. Palma firmy Bielmar nie posiada konserwantów.


Składniki:
215 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
130 g cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżka kakao

2 czubate łyżka mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy ze skrobią, cukrem pudrem, kakao, kawą proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko i Palma Bielmar. Zagniatamy ciasto tylko do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie małą łyżeczką odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy owalny kształt. Na środku ciasta patyczkiem do szaszłyków tworzymy wgłębienie.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie ok 3-4 cm. Pieczemy 20 min w temp 170 st. C

MOJA RADA: Po pół godzinie oderwałam 1/3 ciasta. 2/3 zostawiłam w lodówce a z 1/3 formowałam ciasteczka. Po wykorzystaniu ciasta wzięłam z lodówki kolejną porcję. Ciasteczka wtedy będą bardziej kruche i smaczniejsze.


 .

3 komentarze:

  1. idealne dla miłośników kawy ale smacznie wygladają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie. Ale jak ktoś nie lubi kawy to można dodać więcej kakao i ciasteczka będą kakaowe :)

      Usuń
  2. ciasteczka prezentują się naprawdę obłędnie, ich kształt jest wprost niesamowity

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.